Treza Logo
Utmärkelse 2024
Utmärkelse 2024

LUFTKONDITIONERING och AC - för ett behagligt inomhusklimat

Tanken på att med endast ett knapptryck få kyla inne i bostaden en het sommardag är det allt fler som uppskattar.
Oftast får man även effektiv kyla från luftvärmepumpen, men om det inte finns något värmebehov så är en
renodlad AC- pump ett mycket bra alternativ och dessutom ett mycket prisvärt!

Fujitsu Wifi Kontroll

En Air- Conditioner fungerar på så vis att man kan kyla bostaden genom att ta bort och transportera den värme som finns i inomhusluften till utsidan av huset. För att detta ska kunna ske så behöver installationen innefatta köldmedium, en slags gas  som kylteknikern fyller rören med för att kyla och värme ska kunna transporteras.  

Det finns flera fördelar med att ha en AC- pump. En av de främsta är naturligtvis förbättrad och renare luftcirkulationen med en pump som dessutom motverkar bakterier, virus och mögel.

En fast installation av AC gör att du kan kyla större ytor men till en lägre energiförbrukning, vilket dessutom är rätt i tiden med höga elpriser mm. Men den kräver också plats för inte bara en innedel utan även en utedel.

En fast installerad AC har också en lägre ljudvolym än en portabel AC men fördelen med en portabel luftkonditionering är att man enkelt flytta den.

Enligt Naturvårdsverket kommer det bli varmare
för var år som kommer. Detta beror tyvärr på klimatförändringarna, vilket gör att det kan
vara fördelaktigt att ha en fast installerad
AC som kommer fungera i flera år framöver till
 skillnad från en portabel AC som dessutom
drar mer el.

På grund av klimatförändringar som gjort somrarna varmare i kombination med ökad komfort har det blir allt vanligare att installera en AC i hemmet även hos oss svenskar. Det är en lyx att kunna nå önskad temperatur efter bara några timmar, särskilt för den som har sömnproblematik i samband med värmen. Detta sätt är även otroligt effektivt till skillnad från de takfläktar mm. som man haft längre tillbaka i tiden. Att bara få svalkande fläktar med ett knapptryck förtjänar vi alla. En del AC erbjuder möjligheten att styra pumpen via telefonen. På så vis kan du redan innan du kommit hem från jobbet förbereda med att kyla vardagsrummet, sovrummet eller vad som än  önskas.

För att få maximal effekt rekommenderar vi att du ställer in din AC på högt fläktläge  med en önskad temperatur som inte är för låg. Tänk även på att underlätta för pumpen genom att stänga dörrar och fönster. Ha i åtanke att det inte kommer påskynda nedkylningen av rummet om luftkonditioneringen ställs in på 16 grader i förhållande till 22 grader utan att det istället kan komma att slita på pumpen. När önskad temperatur är uppnådd kan fläkthastigheten sänkas.

Vi rekommenderar inte autoläget. När temperaturen sjunker under kvällen och du öppnar balkongdörren eller ett fönster finns risken att den övergår till värme för att anpassa sig efter den kalla nya luften.

Skarmbild 2023 09 05 142607

Det finns flera fördelar med att ha en AC-pump. En av nyckelfaktorerna är förstås förbättrad och renare luftcirkulation med en pump som även arbetar för att neutralisera bakterier, virus och mögel. 

  • Temperaturkontroll: Luftkonditionering kan hjälpa till att hålla inomhusmiljön vid en bekväm temperatur, oavsett utomhustemperaturen.
  • Fuktighetskontroll: Luftkonditionering kan också hjälpa till att minska luftfuktigheten, vilket kan göra det mer bekvämt att vara inomhus.
  • Bättre luftkvalitet: Luftkonditionering kan filtrera ut skadliga partiklar och allergener, vilket kan bidra till att förbättra luftkvaliteten inomhus.
  • Ökad produktivitet: Människor kan vara mer produktiva och koncentrerade i en miljö med en bekväm temperatur och luftkvalitet.
  • Bättre sömn: Luftkonditionering kan hjälpa till att skapa en bekväm sömnmiljö, vilket kan bidra till att förbättra sömnen och vakenheten dagen därpå.
  • Skydd mot överhettning: Luftkonditionering kan hjälpa till att skydda människor och husdjur från värmeslag och uttorkning vid höga temperaturer.
  • Skydd mot skadedjur: Luftkonditionering kan också hjälpa till att hålla skadedjur borta från hemmet genom att hålla dörrar och fönster stängda.
 

En stor fördel med en luftvärmepump är att den kan användas för att kyla luften. De flesta klimatologer är överens om att vi i Sverige kommer att få varmare och längre somrar. En varm sommardag är det ofta svårt att hålla värmen från att komma ut från huset och inuti kan det vara olidligt varmt vilket kan leda till sömnproblem och andra hälsoproblem. Genom att köra luftvärmepumpen ”upp och ner” kyler den effektivt inomhusluften och kan hjälpa till att snabbt nå en behaglig inomhustemperatur.

När värmen är här och vi har svårt att sova utan att vända och vrida på oss för att det är outhärdligt så är vi naturligtvis inte ensamma om att påverkas. På arbetsplatsen kan det vara svårt att koncentrera sig utan effektiv luftkonditionering och vi presterar ofta sämre än om vi skulle haft ett svalare arbetsklimat. Har man bebis kan dessa vara betydligt känsligare än äldre barn och detsamma gäller äldre och särskilt dem med sjukdom mm. Vi får inte heller glömma bort våra kära husdjur som kan ha det extra tufft när värmen väl är här.

Skarmbild 2023 09 05 143611

Du väljer den pump som är mest lämplig utifrån dina behov, bostadens storlek, isolering, solinsläpp samt hur mycket du är villig att betala på elräkningen mm.

Det har blivit vanligare att man ser till energiförbrukning men också specialfunktioner som att kunna styra pumpen via telefonen.

Skarmbild 2023 09 05 144012

En fast installation av AC kräver samma förutsättningar som installation av luftvärmepump. Däremot är det viktigt att ta hänsyn till kondensbildningen och att detta vatten måste ledas ut, vilket gör att dräneringsslangen behöver ha fall. Om pumpen saknar fall och önskemålet är att dra rördragningen upp mot taket så måste man ha en kondensvattenpump som pumpar upp kondensvattnet.

Om man önskar installation på flera olika våningar finns möjligheten till en så kallad multisplit, vilket innebär luftvärmepumpar med flera innedelar och en utedel. Det man däremot då behöver ha i åtanke är problematiken som kan uppkomma då samtliga Multi- split pumpar måste vara inställda på värme eller kyla. Det går inte att köra en pump i värmeläge och en annan i kylläge. Läs mer om multisplit HÄR.

 

Kondensvattenpump som pumpar upp kondensvattnet.
Läs mer om den här

Skarmbild 2023 09 05 144826

Det finns några skillnader mellan luftvärmepump och AC- pump även om de är få och den främsta skillnaden är att luftvärmepump kan avge både kyla och värme med ett bra resultat. Detta är naturligtvis bekvämt för den som även är i behov av en värmekälla då man får mer för pengarna och att det dessutom kan bidra med att sänka värmekostnaden.

Priserna på AC är till synes lägre än en luftvärmepump, vilket naturligtvis beror på att den inte kan utnyttja värme i samma utsträckning. Däremot är det viktigt att se till framtiden att man har möjligheten till att spara mer pengar i längden genom att välja en luftvärmepump. I längden är den mer energieffektiv vid både kylning och uppvärmning vilket innebär lägre kostnader året runt.

En annan skillnad är att luftvärmepumpar är skapade för att klara av lägre arbetstemperaturer, vilket som det låter är när utomhustemperaturen blir lägre. Effektmässigt sett fungerar den alltså bättre på vinterhalvåret. Men det behöver nödvändigtvis inte betyda att en AC levererar bättre kylkapacitet.
Vi rekommenderar alltid att jämföra produktblad på de modeller du är intresserad av. När utomhustemperaturen är högre kan man i begränsade fall använda AC- maskin för att värma upp ytor, men AC är inte utvecklade för vårt nordiska klimat utan snarare för de länder med högre temperaturer året runt.

Utseendemässigt sett så är det oftast inga smärre skillnader förutom design. Precis som en luftvärmepump så kräver en fast AC- installation en utedel för bästa effekt.

För dig som önskar utnyttja båda funktionerna så är luftvärmepumpen ett självklart val. Det finns även fler och intressanta funktioner för dig som önskar mer bekvämlighet och lyx.

Du kan bekanta dig med Daikin Multisplit Luftvärmepump och Mitsubishi Multisplit luftvärmepumpen, båda högkvalitativa värmepumpar som levererar både ger värme och kyla!

 

MITSUBISHI HERO LN25
26 895:- efter rot inklusive installation
KLICKA HÄR
KAISAI FLY 09
11 995:- efter rot inklusive installation
KLICKA HÄR
AURATSU 09
10 995:- efter rot inklusive installation
LÄS MER
Föregående bild
Nästa bild

Prenumerera på vårt
nyhetsbrev!

Få reda på de senaste nyheterna från vårt företag, tips och tricks från våra kunniga kyltekniker, förtur till våra erbjudanden och mycket mer!

Fyll i din e-postadress här nedan för att inte gå miste om något.

Du kan avregistrera din prenumeration när du vill. För mer information on Treza Solutions intergritetspolicy, kolla in vår integritetspolicy.

Treza Solutions logotyp