Treza Logo
Utmärkelse 2024
Utmärkelse 2024

Vanliga frågor om luft-vattenvärmepumpar

Här nedan kan du enkelt hitta svaren på de vanligaste frågorna gällande luft-vattenvärmepumpar

Luft-vattenvärmepumpar består av en utomhusenhet och en inomhusenhet. Utomhusenheten absorberar värme från luften med hjälp av ett köldmedium, som sedan genomgår en kompressionsprocess för att öka sin temperatur. Det uppvärmda köldmediet överförs sedan till inomhusenheten, där det frigör värmen för att värma upp vattnet eller utrymmet.

Att värma upp sin bostad på andra sätt, såsom med olja eller el är både dyrt och skadligt för miljön, särskilt under kalla vinterdagar. Genom att använda Mitsubishi Electrics luft-vattenvärmpumpar kan du spara pengar på uppvärmningen samtidigt som du är skonsam mot miljön. Utomhusdelen av värmepumpen använder köldmediet för att omvandla luftens energi till värme, även vid mycket låga temperaturer som till -28 grader, med Zubadan-teknik. Denna värmeenergi överförs sedan till kombitanken där uppvärmning och varmvattenproduktionen inomhus sprids med hög driftsäkerhet och komfort. Även när det är extremt kallt ute klarar värmepumpen av att hålla värmen och producera varmvatten.

En luft-vattenvärmepump fungerar tillsammans med husets vattenburna värmesystem, såsom radiatorsystem och golvvärme. Jämfört med luftburna värmesystem har vattenburna system flera fördelar. De behåller värmen bra och påverkas inte heller av husets planlösning, såsom stängda dörrar.

Värmeenergi tas upp från en källa, till exempel utomhusluft, av köldmediet i förångaren. Under processen omvandlas köldmediet till en gasform.

Sedan kommer trycket i en kompressor öka och då kommer temperaturen stiga. Värmen från köldmediet överförs till husets värmesystem genom kondensorn. Köldmediet kondenserar och återgår till flytande form.

Trycket minskar och köldmediets temperatur sjunker ytterligare med hjälp av expansionsventilen.

Att veta skillnaden kan vara svår, då luft-vattenvärmepumpar har samma energikälla som luft/luftvärmepumpar. Vilket är att utedelen tar energin utomhus som sen omvandlas till värme som till sist distribueras till inomhusluften via innerdelen. Skillnaden är att luft-vattenvärmepumpar använder värmen som har skapats och värmer upp vattnet som sprids till byggnadens vattensystem och tappvatten. Därmed värmer och kyler inte luft-vattenvärmepumpar bara inomhusluften, som en luft-luftvärmepump gör. Utan den värmer och kyler även vattensystemet i bostaden.

Luft-vattenvärmepumpar erbjuder flera fördelar. De är energieffektiva och kan ge betydande kostnadsbesparingar jämfört med traditionella värmesystem. De har också möjlighet att både ge värme och kyla, vilket gör dem mångsidiga. Dessutom är luft-vattenvärmepumpar miljövänliga eftersom de använder förnybara energikällor, till exempel omgivande luft.

Luft-vattenvärmepumpar kan användas i olika klimat, men deras effektivitet kan variera beroende på temperaturskillnaden mellan utomhusluften och den önskade inomhustemperaturen. I kallare klimat kan prestandan minska på grund av lägre utomhustemperaturer. Den tekniska utvecklingen har dock förbättrat luft-vattenvärmepumparnas prestanda under kallare förhållanden. Men Mitsubishi Electrics har klimat anpassat sina värmepumpar, så det innebär att Ecodan serien är noggrant utformad för att klara det nordiska klimatet.

Som alla värmesystem kräver luft-vattenvärmepumpar regelbundet underhåll för att säkerställa optimal prestanda och lång livslängd. Detta kan innebära rengöring eller byte av filter, kontroll av köldmedienivåer, inspektion av elektriska komponenter och schemaläggning av professionella underhållsbesök. Att följa tillverkarens riktlinjer och rekommendationer är avgörande för att underhålla systemet effektivt.

Luft-vattenvärmepumpar är lämpliga för både bostäder och kommersiella lokaler. De kan effektivt värma vatten för hushållsbruk, t.ex. dusch, tvätt och disk, samt ge rums uppvärmning för bostäder och kommersiella byggnader. Värmepumpens kapacitet bör väljas utifrån de specifika kraven för fastigheten eller byggnaden. 

Representerar du ett företag eller en BRF? Kolla in vår företagssida för att veta mer. 

Ja, luft-vattenvärmepumpar kan integreras med andra värmesystem för att skapa en hybriduppvärmning. Detta ger flexibilitet och kan säkerställa optimal prestanda under olika förhållanden. I extremt kalla klimat kan till exempel ett reserv värmesystem, användas för att komplettera värmepumpens prestanda.

Vid kallt väder kan kondensvatten till utomhusdelen frysa och därmed bildas det is. Kondensvattnet som bildas är en naturlig del av processen, men isen som bildas kan störa driften av utrustningen. Det är här den inbyggda avfrostningsfunktionen kommer in i bilden. Det finns två typer av avfrostning: tidsstyrd avfrostning och avfrostning på begäran.

Det ämne som transporterar värme i en luft-vattenvärmepump kallas köldmedium eller f-gas. Köldmedier har egenskaper som gör dem lämpliga för värmepumpar. Köldmedier växlar mellan gas och vätska under rätt temperatur- och tryckförhållanden.

Tidigare var CFC vanligt förekommande som köldmedium, men eftersom de är skadliga för ozonskiktet används mer miljövänliga alternativ. Idag används endast köldmedier som inte bryter ned ozonskiktet, och köldmedier som har en betydande inverkan på växthuseffekten håller på att fasas ut. Men eftersom köldmedier ofta är skadliga om man inte kan hantera dem på rätt sätt, måste de hanteras av certifierade kyltekniker. Så en installation av en luft-vattenvärmepump måste alltid utföras av en certifierad kyltekniker.

En luft-vattenvärmepump drar mellan 1,5 och 5 kilowatt elektricitet per timme i genomsnitt.

En luft-vattenvärmepump kan förväntas ha en livslängd på ungefär 15-20 år. Faktorer som påverkar livslängden inkluderar hur hårt pumpen behöver arbeta samt hur regelbundet den servas.

En luft-vattenvärmepump avfrostar automatiskt när temperaturen sjunker till ca +7°C. Det är normalt att avfrostning sker varannan timme i 3-5 minuter när utomhustemperaturen är runt noll grader. Även när det är kallare utomhus kan det ske att värmepumpen avfrostas oftare, men det är fullt normalt.

Jämfört med andra värmepumpar, såsom bergvärme, markvärme och sjövärme, är luft-vattenvärmepumpar billigare. Elkostnaden för en normalvilla per år ligger på ungefär 5 000 – 8 000 kr. 

Den viktigaste fördelen med luft-vattenvärmepumpar är att de är kostnadseffektiva investeringar som betalar sig själva genom att minska elkostnaderna. Om du för närvarande använder ett el- eller ineffektivt värmepumpsystem kan du förvänta dig att halvera kostnaden för uppvärmning i ditt hem.

I priset på våra luft-vattenvärmepumpar ingår installation av värmepumpen! Installationen utförs av våra egna certifierade kyltekniker. Vad som ingår i installationen, samt vad som kan vara bra att tänka på inför installationen kan du se i bifogad pdf.

I dagsläget säljer och installerar vi luft-vattenvärmepumpar enbart i Skåne. Men vi på Treza Solutions hoppas på att snart kunna installera i övriga Sverige, som vi gör med våra luftvärmepumpar.

Ja, hos Treza Solutions erbjuder vi alla våra kunder ett kostnadsfritt hembesök innan installationen för att säkerställa den optimala värmelösningen för ditt hem. Till skillnad från luft/luftvärmepumpar, där det vanligtvis räcker med att skicka bilder och planlösningar, är det extra viktigt med en personlig genomgång vid installation av luft-vattenvärmepumpar. Under vårt hembesök inspekterar vi befintliga värmesystem, väljer lämplig installationsplats, bedömer energieffektivitet, genomför kvalitetssäkring och riskbedömning samt lyssnar på dina önskemål och behov. Kontakta oss idag för att boka ditt kostnadsfria hembesök och få den bästa möjliga uppvärmningslösningen!

Intresserad av luft-vattenvärmepump? Vi hjälper dig!

Du kan enkelt kontakta vår expert inom luft-vattenvärmepumpar via telefon på 042-300 94 40 eller kontakta oss här. Du kan även se vårt utbud av luft-vattenvärmepumpar genom att klicka dig vidare här.

Prenumerera på vårt
nyhetsbrev!

Få reda på de senaste nyheterna från vårt företag, tips och tricks från våra kunniga kyltekniker, förtur till våra erbjudanden och mycket mer!

Fyll i din e-postadress här nedan för att inte gå miste om något.

Du kan avregistrera din prenumeration när du vill. För mer information on Treza Solutions intergritetspolicy, kolla in vår integritetspolicy.

Treza Solutions logotyp