Treza Logo
Utmärkelser 2024
Utmärkelse 2024

HÅLLBARHET

Treza Solutions har valt att fokusera på hållbarhet och klimatsmarta lösningar med luftvärmepumpar i spetsen. Att nyttja det som redan finns i naturen som exempelvis luft är en källa för en grön framtid. Detta gör att luftvärmepumpar använder naturens resurser på ett skonsamt sätt, som inte heller har miljöfarliga utsläpp och därmed är ett smart val för miljön.  

Det finns ett brett spektrum av miljövänliga värmepumpar och vidare inriktningar. De vanligaste värmepumparna är bergvärme, luftvärmepump, jordvärme. Vi har valt att lägga fokus vid vår expertis gällande luft/luftvärmepumpar vilket benämns inom gruppen för luftvärmepumpar. Här platsar även frånluft och luftvatten. Till skillnad från dessa så är luft-luftvärmepumpen endast ett komplement till en annan primär källa.  

Treza och Hållbar Utveckling
  • Tar till vara på naturens resurser.
  • Ju mer du har igång den samt låter den gå på hög och jämn effekt, desto mindre förslitningsskador med undantag för om man stänger av och sätter på pumpen. 
  • Du får ett bra klimat samt luftflöde i huset. 
  • Luftvärmepumpen vilket förebygger mögel, allergier, mm. 
  • Kan återanvända plast mm. 
  • Inga naturfarliga utsläpp. 
  • Vid köp av en kvalitetspump kan den hålla i 20 år.

Det är EU som bestämmer över den så kallade F- gasförordningen (EU/517/2014) och de direktiv som ska gälla när en köldmediekrets sluts på en produkt vid installation. Att F-gas förordningen uppdateras och förbättras, bidrar det till en stabilare bransch som är i framkanten. Vilken miljöpåverkan köldmedier har mäts i GWP (Global Warming Potential) och ett högt mått har större påverkan på växthuseffekten än vad ett lägre har. Köldmediers miljöpåverkan mäts även i ODP (Ozone Depletion Potential) och bilden nedan visar den mängd F- gaser som får säljas inom EU. Man ser att det har minskat, vilket är framåt i utvecklingen.  

Sedan 2020 är det förbjudet att installera produkter som innehåller köldmedium till ett värde över 2500 GWP och från år 2022 gäller förbudet mot installation av kommersiell kyla med över 150 i GWP- värde.  

För att läsa mer om gaser, se följande; https://alltomfgas.se/koldmedietabell  

I dagsläget säljer vi endast luftvärmepumpar med den miljövänliga gasen R32A vilken även benämns som den senaste generationens köldmedium. Däremot har vi möjlighet att fylla på äldre pumpar med gasen 410A som är något sämre än den tidigare nämnda. Man menar på att miljöpåverkan kan vara nästan 80% lägre med R32 tillskillnad från med gasen 410A. Goda nyheter är att 410A kommer förbjudas helt år 2025 inklusive installation av single split där GWP- värdet är högre än 750.  

Vi på Treza Solutions använder vi oss av gasen R32 vilken har ett GWP- värde på 675, vilket gör att vi följer EUs direktiv.

Läs mer om förordningen kring fluorerade växthusgaser genom att klicka här

För att få en luftvärmepump att fungera behöver man ha F-gas i rörledningarna som transporterar värme och kyla. Denna typ av gas används även till kylanläggningar, frysar mm. Om det blir läckage i rörledningarna påverkar F-gasen växthuseffekten negativt och därför har man hårda restriktioner. Således kan man inte längre installera en luftvärmepump på egen hand utan detta måste göras av en certifierad kyltekniker. På Incert.se kan man se om det valda företaget innehar certifikat. Alla legala kylfirmor har ett certifikatnummer. Detta är något vi på Treza har och alla våra egna kyltekniker är certifierade och har den kunskapen som krävs.  Vid köp av pump från oss på Treza Solutions ingår installation i alla priser i webbshopen. Du behöver alltså inte tänka på F- gas- direktiven.  

I och med att det kan finnas gas kvar i de gamla värmepumparna så behöver man ta hänsyn till de restriktioner som finns i F-gasförordningen. Det krävs en certifierad kyltekniker som tömmer pumpen på gas. Ett alternativ är om man lämnar den direkt på återvinningscentral bland andra vitvaror som exempelvis frys och därefter sorteras pump med köldmedie som farligt anfall, men plasten i sig kan återvinnas och bli ny plastprodukt. 

Har du tur kan vissa kylfirmor ta med sig gamla pumpar men då gentemot en kostnad, eftersom det blir extra jobb med tömning och att åka till återvinningscentralen. Vi på Treza erbjuder denna tjänsten för endast 995 kr.  

Vänta inte!

Det är inte om 5- eller 10 år som du ska investera i ett förnybart värmesystem, utan det är idag. Elkostnaderna kommer att fortsätta stiga och marknaden anpassar sig mer och mer efter vad som anses hållbart. Det är knappt 20 år kvar tills vi i Sverige år 2040 ska ha uppnått målet om att endast producera förnybar energi. Varför inte vara en av alla som är före i tiden?  Klicka här för att läsa mer om våra luftvärmepumpar

Prenumerera på vårt
nyhetsbrev!

Få reda på de senaste nyheterna från vårt företag, tips och tricks från våra kunniga kyltekniker, förtur till våra erbjudanden och mycket mer!

Fyll i din e-postadress här nedan för att inte gå miste om något.

Du kan avregistrera din prenumeration när du vill. För mer information on Treza Solutions intergritetspolicy, kolla in vår integritetspolicy.

Treza Solutions logotyp