Treza Logo
Utmärkelser 2024
Utmärkelse 2024

Hur mycket el drar en luftvärmepump?

Hur mycket el drar en luftvärmepump?

Hur mycket el drar en luftvärmepump? Det är det många som frågar sig i takt med att värmepumpar blivit allt mer efterfrågade. Luftvärmepumpar har blivit alltmer populära de senaste åren, särskilt som ett kostnadseffektivt och miljövänligt alternativ för både värme och kyla i hemmet. En av de vanligaste frågorna som många ställer sig när de överväger att installera en luftvärmepump är hur mycket el den faktiskt drar. I takt med skenande elpriser är det naturligt att man vill beräkna hur mycket man kan spara genom att installera en luftvärmepump och även då ha koll på driftskostnaderna. 

Det är viktigt att förstå att eldriften hos en luftvärmepump varierar beroende på olika faktorer som storlek, effektivitet och användning. Generellt sett använder luftvärmepumpar betydligt mindre energi än traditionella uppvärmningssystem som centralvärme eller elradiatorer.

Energianvändningen för en luftvärmepump mäts i kilowattimmar (kWh). Enligt experter brukar en genomsnittlig luftvärmepump dra mellan 1,5 och 2,5 kWh per timme. Detta innebär att om du använder din luftvärmepump i 8 timmar per dag under en kall vinter månad, skulle den använda cirka 12-20 kWh per dag.

Men det intressanta är att även om luftvärmepumpen drar el för att driva själva systemet, kan den generera betydligt mer värmeenergi än den drar elenergi. Det beror på pumpens konstruktionsprincip som utnyttjar den omgivande luftens värmeenergi och överför den till inomhusmiljön. För varje kilowattimme el som används kan en luftvärmepump till exempel producera upp till 4 kilowattimmar värmeenergi.

 

Luftvärmepumpens verkningsgrad

Verkningsgrad är ett viktigare mått än elförbrukning. Årsverkningsgrad (SCOP) är ett sätt att mäta förhållandet mellan den energi värmepumpen förbrukar och den energi den levererar som värme. Om värdet är 3,0 betyder det att värmepumpen levererar tre gånger mer energi än den förbrukar. COP-värdet är en annan term för verkningsgrad (även kallat värmefaktor) utan att ta hänsyn till säsongernas skiftningar.


Hur stor är skillnaden mellan olika energiklasser?

A++ och A+++ är de två bästa energiklasserna idag. Du bör överväga energiklasserna och välja den högsta möjliga. Effektiviteten hos pumparna visas genom energiklassning. Pumpar med högre energiklass kostar lite mer, men det kommer att vara värt det med tanke på den inbesparing som den medför under en längre tid.


Faktorer som påverkar energiförbrukningen

  • Husets yta
  • Husets planlösning
  • Klimatzon – Var i landet man bor
  • Tid på året
  • Byggnadens isolering och byggmaterial
  • Antal dörrar och fönster

 

Hur väl värmepumpen fungerar och hur mycket el den drar kan variera beroende på märke, modell och storlek på pumpen. Det är därför viktigt att hitta en lösning som passar dina behov. Kontakta våra experter för gratis rådgivning!

Det är viktigt att notera att eldriften för en luftvärmepump kan variera beroende på utomhustemperaturen. Ju kallare det är utomhus, desto mer el kräver luftvärmepumpen för att den ska kunna producera tillräckligt med värme. Men även under extrema förhållanden är luftvärmepumpar fortfarande mycket energieffektiva jämfört med andra alternativ.

Spara energi med luftvärmepump

För att jämföra detta med andra vanliga uppvärmningssystem kan vi ta centralvärme som exempel. Centralvärme brukar dra runt 10-12 kWh per timme. Så om du hade ett centralt uppvärmningssystem skulle du behöva använda mycket mer el för att få samma mängd värme som en luftvärmepump kan generera med bara några kilowattimmar. 

Hur mycket pengar du sparar i slutändan beror också givetvis på vilket elavtal du har. Elpriskollen ger en bra översikt över olika avtal. 

Om du överväger att installera en luftvärmepump kan du vara säker på att den kommer att dra betydligt mindre el än andra uppvärmningssystem. Dessutom kan du dra nytta av den effektiva värme energiproduktionen och göra ditt hem mer energisnålt. Vi erbjuder många energieffektiva luftvärmepumpar, så klicka dig vidare här att för att se våra utbud av luftvärmepumpar. 

 

Prenumerera på vårt
nyhetsbrev!

Få reda på de senaste nyheterna från vårt företag, tips och tricks från våra kunniga kyltekniker, förtur till våra erbjudanden och mycket mer!

Fyll i din e-postadress här nedan för att inte gå miste om något.

Du kan avregistrera din prenumeration när du vill. För mer information on Treza Solutions intergritetspolicy, kolla in vår integritetspolicy.

Treza Solutions logotyp