Treza Logo
Utmärkelser 2024
Utmärkelse 2024

RENGÖRING AV LUFTVÄRMEPUMP

Varför behöver luftvärmepumpen service?

Även om det inte känns långt kvar så närmar sig sommaren och innan dess våren som även den kan bli varm och din pump få arbeta effektivt. Pumpen har redan fått jobba hårt under vintertid och för att förbereda den inför kommande AC- säsong så är det alltid bra att göra en riktig städning eller boka rengöringsservice hos en certifierad firma så kommer en kyltekniker ut och hjälper till. Det är som man brukar säga; desto mer man tar hand om en produkt, desto längre livslängd har den.

En luftvärmepump kan effektmässigt sett tappa upp till 30 % under bara några år.

Hur ofta behöver min luft/luft- värmepump rengöras?

Hur ofta och i vilken utsträckning man behöver rengöra sin luftvärmepump varierar utifrån hur ofta man använder pumpen och vart den är placerad i hemmet. En pump som är igång dygnet runt rekommenderar vi att man rengör med en dammsugning en gång i månaden, emellertid oftare med de pumpar som är placerade på platser där de är mer utsatta för damm, smuts eller fetter. Filtren är oftast enkla att avlägsna från pumpen och kan därefter torkas av.

I slutändan leder detta till ökad livslängd och bättre effekt vilket i sin tur gör att du sparar pengar.  

Det finns inga direkta krav på att serva sin luft/luft- värmepump men skulle det vara så att produkten slutar fungera är det väsentligt för dig som kund att du har tagit hand om din pump för att garantier ska kunna gälla.

Om innedelen…

  • tar längre tid än vanligt att förse ett rum med kyla eller värme
  • låter mer än vanligt
  • eller om energiräkningen är ruskigt dyr utan någon vidare förklaring

Då är det dags att boka in service!

Luftvärmepump Serviceavtal

Rengöra pumpen själv eller ta hjälp?

För att maximera luftvärmepumpens effektivitet behöver du dammsuga innedelens filter och emellertid torka av dem från fetter. Detta rekommenderar vi att du gör en gång i månaden. Trots att det numera förekommer filter med suverän upptagningsförmåga är det svårt att fånga dammpartiklar av mindre sort. Men med hjälp av ett specialanpassat rengöringsmedel (se här) kan man ta bort dem. Via denna länk finns även instruktion över hur man steg för steg använder sig av det populära rengöringsmedlet Pump Rent.

När det kommer till utedelen räcker det med att borsta bort löv och skräp. Trots att vissa rekommenderar att hälla varmt vatten på utedelen bör man inte göra det och framförallt inte på vintern då vattnet fryser till is.

Pump Rent rengöringsservice

Vill du ha hjälp med rengöring?

Enligt Mitsubishi bör en luftvärmepump kontrolleras av en auktoriserad firma vart tredje år. Man kan jämföra med en bil som har regelbunden service för att den ska hålla bättre i längden.

Om en av Treza Solutions kyltekniker utför service tar det vanligtvis cirka 1 timme beroende på pumparnas placering. Är inne- eller utedelen på hög höjd bör man som kund meddela detta vid inbokning. Vill du se vad som ingår i vår rengöringsservice? 

Serviceavtal för regelbunden service

Som många andra företag erbjuder vi på Treza Solutions serviceavtal där man kan välja service varje eller vartannat år. Då behöver du som kund endast tänka på att göra en lättare regelbunden rengöring och vi kontaktar dig när det börjar bli dags för att boka in en tid. Kontakta oss för mer information.

Vi på Treza Solutions har certifierade kyltekniker som genomför en fackmannamässig service.

Prenumerera på vårt
nyhetsbrev!

Få reda på de senaste nyheterna från vårt företag, tips och tricks från våra kunniga kyltekniker, förtur till våra erbjudanden och mycket mer!

Fyll i din e-postadress här nedan för att inte gå miste om något.

Du kan avregistrera din prenumeration när du vill. För mer information on Treza Solutions intergritetspolicy, kolla in vår integritetspolicy.

Treza Solutions logotyp