Treza Logo
Utmärkelser 2024
Utmärkelse 2024
Daikin utedel snö

LUFTVÄRMEPUMPAR AVFROSTAR

VARFÖR AVFROSTAR MIN LUFT/LUFTVÄRMEPUMP?

Så fort vintern kommer och det blir kallt avfrostar luftvärmepumpar för att undvika isbildning. Isbildning försämrar inte bara pumpens effektivitet utan kan göra så av värmepumpen lägger av helt och hållet. Det har en tendens att uppkomma när luftfuktigheten är hög som vid kustnära städer alternativt vid nollgradig temperatur eller om utetemperaturen sjunker mycket under en kortare tid. Andra orsaker kan vara att luftvärmepumpen antingen är defekt eller underdimensionerad vilket gör att den inte kan ta upp luften i omgivningen i relation till den mängd värme som produceras.

HUR PÅVERKAR ISBILDNING PUMPEN?

Vid isbildning försämras luftvärmepumpens funktionalitet. På grund av den försämrade funktionaliteten upptäcker man det ganska så snabbt.  

HUR OFTA AVFROSTAR MIN LUFTVÄRMEPUMP?

Hur ofta avfrostning sker beror på pumpen och omgivningen men också på kylan. Vid kallare utomhustemperatur måste pumpens innedel jobba hårdare för att producera värme och då kan det bli att pumpen avfrostar oftare. Dock är nutida luftvärmepumpar oftast styrda efter sitt individuella behov, vilket för övrigt bidrar till att spara energi, tillskillnad från gamla pumpar vars avfrostningsprocess var tidsinställd. Viktigt att tänka på är att inomhustemperaturen måste vara över 16 grader, annars är inte pumpens värmeöverskott tillräckligt högt. 

Vanligtvis tar avfrostnings- processen mellan 10 till 15 minuter och det är vanligt att pumpen avger ljud likt en kaffebryggare.

ÄR DET NORMALT ATT VATTEN RINNER FRÅN UTEDELEN?

Detta är en vanlig fråga som vi får och det är fullt normalt. Hur mycket vatten som bildas vid avfrostningen varierar naturligtvis efter väderlek, pumpens modell samt inomhustemperaturen. Det kan bildas upp till 20 liter vatten varje dygn! För att undvika hala markytor i omgivningen så rekommenderar vi ett dräneringstråg, även kallat pancake vilken leder bort vattnet.

VARFÖR STÄNGER MIN PUMP SIG UNDER AVFROSTNINGEN?

I avfrostningsprocessen producerar pumpen generellt ingen värme inomhus, däremot används inomhustemperaturen. Detta gör att många tror att det är problem med pumpen, vilket det naturligtvis inte är.

Däremot erbjuder vi på Treza Solutions ett undantag. En av marknadens senaste nyheter som avger värme trots avfrostning; Mitsubishi Sumo.

DELA DETTA INLÄGG

Prenumerera på vårt
nyhetsbrev!

Få reda på de senaste nyheterna från vårt företag, tips och tricks från våra kunniga kyltekniker, förtur till våra erbjudanden och mycket mer!

Fyll i din e-postadress här nedan för att inte gå miste om något.

Du kan avregistrera din prenumeration när du vill. För mer information on Treza Solutions intergritetspolicy, kolla in vår integritetspolicy.

Treza Solutions logotyp